Algemene Voorwaarden
ALGEMENE VOORWAARDEN PREADYZ
Artikel 1: Definities
In deze voorwaarden wordt verstaan onder
A. Opdrachtgever:
De rechtspersoon die aan Opdrachtnemer opdracht heeft gegeven tot het leveren van goederen en/of diensten.
B. Opdrachtnemer:
Preadyz B.V. ingeschreven in het handelsregister onder nummer 63925621 en gevestigd te Assen.
C. Overeenkomst:
Iedere Overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever die strekt tot het leveren van Goederen en/of Diensten , waartoe ook wordt gerekend een door de Opdrachtgever geaccordeerde offerte uitgebracht door de Opdrachtnemer.
Artikel 2: Toepasselijkheid
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, rechtsbetrekkingen en overeenkomsten waarbij Opdrachtnemer goederen en/of diensten van welke aard ook aan Opdrachtgever levert. Afwijkingen en aanvullingen van deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk en schriftelijk zijn overeengekomen.
2.2 Deze voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle Overeenkomsten waarbij voor de
uitvoering door Opdrachtnemer derden worden betrokken.
2.3 Toepasselijkheid van inkoop- of andere voorwaarden van Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.
2.4 Indien enige bepaling van deze Algemene Voorwaarden nietig is of vernietigd
wordt, zullen de Overeenkomst en de Algemene Voorwaarden voor het overige van kracht blijven. De bepalingen die nietig zijn of vernietigd worden, zullen worden vervangen door bepalingen die zoveel mogelijk aansluiten bij de strekking van de te vervangen bepalingen.
Artikel 3: Totstandkoming, duur en opzegging van de Overeenkomst
3.1 De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat de offerte binnen de daarvoor
gestelde termijn schriftelijk is aanvaard door Opdrachtgever of de ondertekende
opdrachtbevestiging door Opdrachtnemer is ontvangen.
3.2 De overeenkomst wordt aangegaan voor de tussen partijen overeengekomen duur, bij
gebreke waarvan een duur van één jaar geldt. De duur van de overeenkomst wordt telkens stilzwijgend voor de duur van de oorspronkelijke periode verlengd, tenzij Opdrachtgever of Opdrachtnemer de overeenkomst schriftelijk opzegt met inachtneming van een opzegtermijn van zes maanden vóór het einde van de betreffende periode.
3.3 De Overeenkomst is gebaseerd op de ten tijde van het sluiten van de Overeenkomst door
Opdrachtgever aan Opdrachtnemer verstrekte informatie. De Overeenkomst wordt geacht
de afspraken juist en volledig weer te geven.
3.4 Overeenkomsten met een looptijd korter dan één jaar of Overeenkomsten waarbij de looptijd uitdrukkelijk is gekoppeld aan het bereiken van een bepaald resultaat, behoeven in uitzondering op artikel 3.2 niet te worden opgezegd, maar eindigen van rechtswege per de overeengekomen expiratiedatum, dan wel op het moment dat het afgesproken resultaat is gerealiseerd.
3.5 Opzegging van een Overeenkomst kan uitsluitend rechtsgeldig geschieden bij aangetekend schrijven met bericht van ontvangst.
3.6 De toepasselijkheid van artikel 7:408 BW wordt uitgesloten.
Artikel 4: Einde overeenkomst
4.1 Behoudens het gestelde in artikel 3 kan de Overeenkomst door partijen uitsluitend worden beëindigd door ontbinding.
4.2 Aan elk der partijen komt de bevoegdheid tot ontbinding van de overeenkomst wegens een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst slechts toe indien de andere partij, steeds in alle gevallen na een zo gedetailleerd mogelijke schriftelijke ingebrekestelling waarbij een redelijke termijn gesteld wordt voor zuivering van de tekortkoming, toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van wezenlijke verplichtingen uit de overeenkomst. Betalingsverplichtingen van Opdrachtgever en alle andere verplichtingen tot medewerking door de Opdrachtgever of een door de Opdrachtgever in te schakelen
derde gelden steeds als wezenlijke verplichtingen uit de overeenkomst.
4.3 Aan Opdrachtnemer komt voorts de bevoegdheid toe om de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden in geval van faillissement of aanvraag tot surséance van betaling van Opdrachtgever, alsmede bij ontbinding van Opdrachtgever.
4.4 Opdrachtgever is nimmer gerechtigd een overeenkomst van dienstverlening of van opdracht welke voor bepaalde tijd is aangegaan, tussentijds op te zeggen.
4.5 Indien een Opdrachtgever een Overeenkomst wil beëindigen op grond van artikel 4.2, is hij verplicht de door de Opdrachtnemer tot het moment van ontbinding gemaakte kosten en de door Opdrachtnemer tot het moment van ontbinding geleverde Diensten en/of Goederen in het kader van die Overeenkomst te vergoeden. Dit onverminderd het recht van Opdrachtnemer volledige schadevergoeding te vorderen. Daarnaast is Opdrachtgever verplicht Opdrachtnemer te vrijwaren van vorderingen van derden als gevolg van de beëindiging van de Overeenkomst.
4.6 In geval van beëindiging van de Overeenkomst zullen alle door de Opdrachtnemer van Opdrachtgever in bruikleen ontvangen eigendommen waarover Opdrachtnemer ten behoeve van de uitvoering van de overeengekomen Goederen en/of Diensten de beschikking heeft gekregen aan Opdrachtgever of diens gemachtigde worden overgedragen, nadat Opdrachtgever aan al zijn betalingsverplichtingen heeft voldaan.
4.7 De eigendommen zoals omschreven in artikel 4.6 dienen door Opdrachtgever te worden gecontroleerd. Onvolkomenheden dienen binnen dertig dagen na overdracht door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer schriftelijk te worden medegedeeld. Bij gebreke van een dergelijke mededeling binnen de gestelde termijn worden de eigendommen zoals omschreven in artikel 4.6 geacht op het moment van overdracht compleet en in overeenstemming met de geldende richtlijnen en wettelijke bepalingen te zijn geweest.
Met ingang van de datum van overdracht van de eigendommen is de Opdrachtnemer ontslagen van de verplichting de overgedragen eigendommen gedurende de wettelijke dan wel anderszins voorgeschreven termijnen te bewaren.
4.8 Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer van alle aanspraken van derden ter zake.
Artikel 5: Aanvaarding der verplichtingen
5.1 Partijen verplichten zich tegenover elkaar tot het verrichten van al datgene wat voor een goede uitvoering van deze Overeenkomst vereist is, respectievelijk bevorderlijk is.
5.2 De Opdrachtgever is gehouden de Opdrachtnemer onverwijld te informeren omtrent feiten en omstandigheden die in verband met de uitvoering van de verleende opdracht van belang kunnen zijn.
5.3 De verplichtingen van Opdrachtnemer dragen het karakter van een inspanningsverplichting tenzij dit uitdrukkelijk schriftelijk anders wordt overeengekomen.
5.4 Opdrachtgever is verplicht om Opdrachtnemer in staat te stellen de diensten uit te voeren.
5.5 Indien en voor zover diensten van de Opdrachtnemer afhankelijk zijn van door de Opdrachtgever of namens de Opdrachtgever handelende personen te verstrekken gegevens, geldt ten aanzien van de verplichtingen van de Opdrachtnemer de beperking, dat deze zich niet verder uitstrekken dan overeenkomt met de mate waarin zij over die gegevens beschikt, onverminderd het bepaalde in artikel 6 van deze Overeenkomst.
Artikel 6: Verstrekking gegevens
6.1 Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle bescheiden, die naar het oordeel van Opdrachtnemer nodig zijn voor een correcte uitvoering van de Overeenkomst, tijdig aan de Opdrachtnemer beschikbaar worden gesteld.
6.2 Opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid, betrouwbaarheid en tijdigheid van de door hem verstrekte bescheiden en is verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele gevolgen van onjuiste, onvolledige, onbetrouwbare of niet tijdige informatie, ook indien deze van derden afkomstig zijn.
6.3 Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten tot het moment dat Opdrachtgever aan de in de vorige leden genoemde verplichtingen heeft voldaan. Opdrachtnemer verwittigt Opdrachtgever tijdig over het moment van opschorting.
6.4 De uit de vertraging in de uitvoering van de Overeenkomst voortvloeiende extra kosten en extra honoraria, ontstaan door het niet, niet tijdig of niet behoorlijk ter beschikking stellen van de verlangde gegevens en bescheiden, komen voor rekening van Opdrachtgever.
Artikel 7: Beschikbaarstelling dossiers, bestanden en andere bescheiden
7.1 Alle door Opdrachtgever in het kader van deze Overeenkomst in bruikleen overgedragen dossiers, bestanden en andere Bescheiden blijven eigendom van Opdrachtgever. Opdrachtnemer is verplicht de aan hem toevertrouwde Bescheiden in goede en geordende staat te bewaren, overeenkomstig het bij of krachtens de Archiefwet 1995 voor het beheer van overheidsarchieven bepaalde. De materiële eenheid van dossiers dient in zoverre gehandhaafd te worden dat geen Bescheiden mogen worden verwijderd.
7.2 De Bescheiden worden in bruikleen ter beschikking gesteld gedurende de periode dat de onderhavige Overeenkomst met Opdrachtnemer van kracht is.
Artikel 8: Elektronische communicatie
8.1 Tijdens de uitvoering van de opdracht kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer op verzoek van opdrachtgever door middel van elektronische middelen met elkaar communiceren.
8.2 Opdrachtgever en opdrachtnemer zijn jegens elkaar niet aansprakelijk voor schade die eventueel voortvloeit bij één of ieder van hen ten gevolge van het gebruik van elektronische middelen van communicatie, waaronder – maar niet beperkt tot – schade ten gevolge van niet-aflevering of vertraging bij de aflevering van elektronische communicatie, onderschepping of manipulatie van elektronische communicatie door derden of door programmatuur/ apparatuur gebruikt voor verzending, ontvangst of verwerking van elektronische communicatie, overbrenging van virussen en het niet of niet goed functioneren van het telecommunicatienetwerk of andere voor elektronische communicatie benodigde middelen, behoudens voor zover de schade het gevolg is van opzet of grove schuld.
8.3 Zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zullen al hetgeen redelijkerwijs van ieder van hen
verwacht mag worden doen of nalaten ter voorkoming van het optreden van voornoemde risico’s.
8.4 De data-uittreksels uit de computersystemen van verzender leveren dwingend bewijs op
van (de inhoud van) de door verzender verzonden elektronische communicatie.
Artikel 9: Levering Goederen en/of Diensten
9.1 Opdrachtnemer bepaalt de wijze waarop en door welke personen de Goederen en/of Diensten worden geleverd. Indien dat gelet op de aard van de Goederen en/of Diensten nodig is, voert Opdrachtnemer overleg met Opdrachtgever over de wijze van uitvoering. Alle diensten van Opdrachtnemer worden uitgevoerd op basis van een inspanningsverbintenis, tenzij en voor zover in de schriftelijke overeenkomst Opdrachtnemer uitdrukkelijk een resultaat heeft toegezegd en het betreffende resultaat tevens met voldoende bepaaldheid is omschreven.
9.2 Opdrachtgever is gerechtigd Opdrachtnemer aanwijzingen te geven omtrent de uitvoering van de opdracht, mits die aanwijzingen tijdig worden verstrekt en verantwoord zijn. Opdrachtnemer is gerechtigd de opdracht te beëindigen zonder inachtneming van een opzegtermijn ingeval de Opdrachtgever haar naar objectieve maatstaven onverantwoorde aanwijzingen voor de uitvoering van de opdracht geeft en de Opdrachtgever, nadat hem is medegedeeld dat en waarom die aanwijzingen onverantwoord zijn, toch daaraan vasthoudt.
9.3 Indien en voor zover een goede uitvoering van de Overeenkomst dit vereist, heeft Opdrachtnemer het recht, zonder kennisgeving aan de opdrachtgever, bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW wordt uitgesloten.
9.4 Indien door Opdrachtnemer of door Opdrachtnemer ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op locatie van Opdrachtgever of een door Opdrachtgever aangewezen locatie, draagt Opdrachtgever kosteloos zorg voor de door de medewerkers voor de uitoefening van hun werkzaamheden in redelijkheid gewenste faciliteiten.
9.5 Indien is overeen gekomen dat de Overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd, heeft Opdrachtnemer het recht de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren op te schorten tot het moment dat Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
Artikel 10: Wijziging van de Overeenkomsten
10.1 Opdrachtnemer heeft het recht wijzigingen aan te brengen in (de samenstelling van) de Overeenkomst indien deze:
- naar haar oordeel leiden tot verbeteringen en/of
- een gevolg zijn van maatregelen van de Rijksoverheid en/of overige officiële Instanties en/of
- een gevolg zijn van wijzigingen in de contractuele voorwaarden tussen Opdrachtnemer en door haar ingeschakelde derden en/of
- het gevolg zijn van nieuwe technische ontwikkelingen dan wel nieuwe beveiligings- en/of privacy eisen.
Van de onder a, c en d genoemde wijzigingen wordt Opdrachtgever voor het van kracht worden schriftelijk in kennis gesteld. Wijzigingen die door maatregelen van de Rijksoverheid en/of overige officiële instanties worden veroorzaakt, gaan in per de datum waarop deze van kracht worden.
10.2 Indien de omvang van de leveringen zich zodanig wijzigt dat de dienstverlening door Opdrachtnemer aanmerkelijk moet worden aangepast, zullen partijen overleg plegen omtrent de financiële vergoeding van de aangepaste diensten.
10.3 Indien tijdens de uitvoering van de Overeenkomst blijkt dat, gelet op gewijzigde omstandigheden die ten tijde van het aangaan van de Overeenkomst niet konden worden overzien, niet langer van Opdrachtnemer kan worden verlangd dat zij onder dezelfde voorwaarden de uitvoering van de diensten voortzet, heeft Opdrachtnemer het recht de Overeenkomst dienovereenkomstig aan te passen.
10.4 Wijziging van de Overeenkomst is geen grond voor een beroep op ontbinding of om de Overeenkomst op te zeggen.
Artikel 11: Financiële vergoeding
11.1 Voor de te leveren Goederen en/of Diensten wordt veelal vooraf aan Opdrachtgever een offerte uitgebracht waarin voor ieder samenhangend deel aan leveringen een prijsopgave wordt opgenomen. De door Opdrachtnemer gedane aanbiedingen en offertes zijn vrijblijvend en gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.
11.2 Opdrachtnemer houdt zich het recht voor de overeengekomen tarieven jaarlijks te indexeren.
11.3 Opdrachtnemer is bevoegd om verhogingen van de tarieven en kosten die aan de Opdrachtnemer in rekening worden gebracht door derden, waarvan Opdrachtnemer gebruik maakt bij de uitvoering van de Overeenkomst, door te berekenen in de financiële vergoeding.
11.4 Voor alle andere aan Opdrachtnemer opgedragen en door Opdrachtnemer geaccepteerde prestaties als opgenomen in de Overeenkomst, is Opdrachtgever een nader overeen te komen vergoeding verschuldigd.
11.5 Tenzij anders is aangegeven zijn de financiële vergoedingen als bedoeld in dit artikel exclusief BTW.
11.6 De financiële vergoeding is niet afhankelijk van de uitkomst van de verleende opdracht.
Artikel 12: Betalingsvoorwaarden
12.1 Betaling door Opdrachtgever dient te geschieden overeenkomstig de op de factuur vermelde betalingscondities. Bij gebrek aan specifieke condities dient betaling plaats te vinden binnen 14 dagen na de factuurdatum.
12.2 Uitsluitend betalingen aan Opdrachtnemer werken bevrijdend.
12.3 Indien Opdrachtgever de verschuldigde bedragen niet binnen de uit artikel 12.1 voortvloeiende termijn voldoet, zal Opdrachtgever van rechtswege, zonder nadere ingebrekestelling, in verzuim zijn. Vanaf dat moment zal door Opdrachtgever de wettelijke handelsrente als bedoeld in artikel 6:119a van het Burgerlijk Wetboek verschuldigd zijn.
12.4 Indien Opdrachtgever jegens Opdrachtnemer in verzuim is, is hij verplicht Opdrachtnemer zowel de buitengerechtelijke als de gerechtelijke kosten volledig te vergoeden. De door de Opdrachtgever te vergoeden buitengerechtelijke kosten bedragen tenminste 15% van het onbetaald gebleven bedrag, met een minimum van € 500,- te vermeerderen met de daarover verschuldigde BTW. Tevens behoudt Opdrachtnemer zich het recht voor het verrichten van de diensten op te schorten totdat de betaling is geschied of deugdelijk zekerheid hiervoor is gesteld.
12.5 De door Opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter voldoening van alle verschuldigde rente en kosten en vervolgens van opeisbare facturen die het langste openstaan, zelfs al vermeldt Opdrachtgever dat de betaling betrekking heeft op een latere factuur.
12.6 Opdrachtgever is niet gerechtigd om met betrekking tot aan Opdrachtnemer te verrichten betalingen een beroep op verrekening te doen.
12.7 Reclames met betrekking tot een factuur dienen, op straffe van verval van recht, schriftelijk en binnen dertig dagen na factuurdatum te geschieden. Reclames uit welke hoofde dan ook schort de betalingsverplichting van de Opdrachtgever niet op.
12.8 Opdrachtnemer is gerechtigd om voorafgaand aan en gedurende de Overeenkomst de kredietwaardigheid van de Opdrachtgever te toetsen en naar aanleiding hiervan zekerheid voor de betaling, vooruitbetaling of betaling via automatische incasso te verlangen.
Artikel 13: Aansprakelijkheid
13.1 Opdrachtnemer verplicht zich de voor zijn uit de Overeenkomst voortvloeiende verplichtingen na te komen naar beste inzicht en vermogen.
13.2 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade van opdrachtgever die ontstaat doordat opdrachtgever aan opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt.
13.3 indirecte Aansprakelijkheid van Opdrachtnemer voor indirecte schade, gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, schade door bedrijfsstagnatie, schade als gevolg van aanspraken van afnemers van Opdrachtgever, verminking of verlies van data, schade verband houdende met het gebruik van door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer voorgeschreven zaken, materialen of software van derden en alle andere vormen van schade dan genoemd in artikel 14.7 en 14.8, uit welken hoofde dan ook, is uitgesloten.
13.4 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor de schade die is ontstaan als gevolg van het niet-nakomen door Opdrachtgever van de verplichtingen die op grond van de Overeenkomst, de Algemene Voorwaarden of uit enige andere hoofde op Opdrachtgever rusten.
13.5 Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van fouten in de producten en/of diensten die Opdrachtnemer bij derden betrekt en gebruikt bij de levering van Diensten en/of Goederen.
13.6 Aansprakelijkheid van Opdrachtnemer wegens een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst ontstaat in alle gevallen slechts indien Opdrachtgever Opdrachtnemer onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke stelt, daarbij een redelijke termijn ter zuivering van de tekortkoming wordt gesteld en Opdrachtnemer ook na die termijn te kort blijft schieten in de nakoming van zijn verplichting.
13.7 Onverminderd het bepaalde in de overige leden van dit artikel wordt de aansprakelijkheid van Opdrachtnemer – uit welke hoofde ook – beperkt tot vergoeding van alleen de directe schade. De directe schade wordt per gebeurtenis vastgesteld tot maximaal het bedrag van de voor die Goederen en/of Diensten vastgestelde vergoeding (exclusief BTW) met een maximum van € 10.000,- (exclusief BTW). Indien de Overeenkomst (hoofdzakelijk) een duurovereenkomst is met een looptijd van meer dan 1 jaar, wordt de voor de Overeenkomst vastgestelde vergoeding bedoeld in de vorige volzin, gesteld op maximaal het bedrag van de vergoeding (exclusief BTW), vastgesteld voor één jaar, met een maximum van € 10.000,–.
13.8 Opdrachtnemer sluit aansprakelijkheid voor andere schade dan directe schade uit. Onder directe schade als bedoeld in dit artikel wordt uitsluitend verstaan:
- de redelijke kosten die zijn gemaakt ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;
- de redelijke kosten die zijn gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de Overeenkomst te laten beantwoorden;
- de redelijke kosten die zijn gemaakt ter voorkoming of beperking van schade als bedoeld in dit lid, voor zover Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van de schade.
13.9 De in voorgaande leden van dit artikel genoemde beperkingen komen te vervallen indien en voor zover de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van Opdrachtnemer of diens leidinggevenden.
13.10 Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat Opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan schriftelijk bij Opdrachtnemer meldt. Iedere vordering tot schadevergoeding tegen Opdrachtnemer vervalt door het enkele verloop van 24 maanden na het ontstaan van de vordering.14.12 Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade aan de zijde van Opdrachtgever ongedaan te maken of te beperken, waarbij Opdrachtgever hem alle mogelijke medewerking dient te verlenen.
13.11 Iedere vordering tot schadevergoeding tegen Opdrachtnemer verjaart, behoudens stuiting, door het enkele verloop van 24 maanden na het ontstaan van de vordering.
Artikel 14: Overmacht
14.1 Geen van partijen is gehouden tot het nakomen van enige verplichting indien hij daartoe verhinderd is als gevolg van overmacht. Onder overmacht wordt mede verstaan overmacht van toeleveranciers van Opdrachtnemer, het niet naar behoren nakomen van verplichtingen van toeleveranciers die al dan niet door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer zijn voorgeschreven evenals gebrekkigheid van zaken, materialen, programmatuur van derden waarvan het gebruik door Opdrachtgever aan Opdrachtnemer is voorgeschreven.
14.2 Indien een overmacht situatie langer dan negentig dagen heeft geduurd, hebben partijen het recht om de overeenkomst door schriftelijke ontbinding te beëindigen. Hetgeen reeds ingevolge de overeenkomst gepresteerd is, wordt in dat geval naar verhouding afgerekend, zonder dat partijen elkaar overigens iets verschuldigd zullen zijn.
Artikel 15: Geheimhoudingsplicht en bescherming privacy
15.1 Partijen zullen geen vertrouwelijke informatie van of over de ander, diens activiteiten, relaties of personeelsleden aan derden verstrekken of daarover mededelingen doen, tenzij een partij daartoe op grond van enige wettelijke maatregel verplicht is, dan wel daarvoor de uitdrukkelijke toestemming van de ander heeft.
15.2 Opdrachtnemer verplicht zich om, voor zover er persoonsgegevens ten behoeve van Opdrachtgever worden verwerkt, de regels die hem als bewerker van die persoonsgegevens worden opgelegd in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens, volledig na te leven. Opdrachtnemer zal zorgdragen voor passende technische en organisatorische maatregelen om (persoons)gegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking.
Artikel 16: Intellectuele eigendom
16.1 Alle rechten van intellectuele eigendom op de op grond van de overeenkomst ontwikkelde of aan Opdrachtgever ter beschikking gestelde programmatuur, websites, databestanden, apparatuur of andere materialen zoals analyses, ontwerpen, documentatie, rapporten, werkwijzen, adviezen, offertes, evenals voorbereidend materiaal daarvan, berusten bij Opdrachtnemer of diens leveranciers.
16.2 Opdrachtgever verkrijgt slechts het gebruiksrecht op de in lid 1 genoemde Goederen en/of Diensten. Zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer is het Opdrachtgever verboden om die Goederen en/of Diensten, al dan niet met inschakeling van derden te exploiteren of in de meest ruime zin des woords ter beschikking te stellen aan derden, met uitzondering van het openbaren van de jaarrekening. De Opdrachtgever heeft wel het recht voorwerpen van intellectuele eigendom te vermenigvuldigen voor gebruik in zijn organisatie, voor zover dat past binnen het doel van de Overeenkomst.
16.3 Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de door de uitvoering van de diensten toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie de Opdrachtgever betreffende ter kennis van derden wordt gebracht.
16.4 Ingeval van overtreding van het bepaalde in dit artikel is Opdrachtnemer gerechtigd de daaruit voortvloeiende schade op de Opdrachtgever te verhalen.
Artikel 17: Overdracht van organisatorische eenheden van Opdrachtgever
17.1 Indien Opdrachtgever tijdens de duur van de Overeenkomst zijn onderneming dan wel het bevoegd gezag over de onder hem ressorterende school c.q. scholen en/of instellingen wenst over te dragen aan een ander rechtspersoonlijkheid bezittend lichaam dient hij de Opdrachtnemer hiervan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen en is hij verplicht bij overdracht al zijn verplichtingen ten opzichte van Opdrachtnemer te doen overnemen door de dan in zijn plaats tredende rechtspersoon.
17.2 De in zijn plaats tredende rechtspersoon zal voor zover zulks nodig is aan de genoemde contractovername meewerken. Indien Opdrachtgever ten opzichte van Opdrachtnemer in gebreke blijft om aan deze verplichting te voldoen en genoemde contractovername niet tot stand komt, verbeurt hij aan de Opdrachtnemer een dadelijk en ineens zonder voorafgaande sommatie of ingebrekestelling opeisbare boete, gelijk aan het bedrag dat Opdrachtgever bij normale afwikkeling nog aan Opdrachtnemer verschuldigd zou zijn.
Artikel 18: Geschillen
18.1 Op alle Overeenkomsten tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, waarop deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn, is het Nederlands recht van toepassing.
18.2 Alle geschillen die verband houden met Overeenkomsten tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, waarop deze Algemene Voorwaarden van toepassing zijn, worden ter beslechting voorgelegd aan de bevoegde rechter van de rechtbank Groningen locatie Groningen.
Deze Algemene Voorwaarden treden in werking op 1 januari 2016.