Actueel

CO2 Registratieplicht Mobiliteit

Vandaag de dag zijn de termen duurzaamheid en klimaatverandering erg belangrijk en wordt er van bedrijven verwacht dat zij maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Met zijn allen moeten we proberen zo min mogelijk CO2-uitstoot te produceren om zo de opwarming van de aarde binnen aanvaardbare grenzen te houden.

Om minder CO2 uit te stoten wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekijken hoeveel CO2 het dagelijkse zakelijke of woon-werkverkeer van werknemers binnen de organisatie uitstoot. Naar schatting is dat type verkeer verantwoordelijk voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland, zegt Salaris Vanmorgen. De werkgever speelt een grote rol bij verduurzaming van werkgebonden verkeer. De werkgever kan verduurzamen door bijvoorbeeld medewerkers thuis te laten werken of ze met het openbaar vervoer, de fiets of elektrische auto naar het werk te laten komen.

Rapportage

Vanaf 1 juli 2024 is het verplicht voor organisaties met 100 medewerkers of meer over het zakelijk en woon-werkverkeer te rapporteren. De rapportageverplichting houdt in dat de werkgever elk jaar een opgave doet van het totaal aantal gereisde kilometers door de werknemers voor de organisatie. De kilometers rapporteer je apart voor het soort vervoermiddel en type brandstof. Ook geef je op of het om woon-werk of zakelijke mobiliteit gaat. Onder zakelijke mobiliteit vallen alle reizen die werknemers voor het werk maken, met uitzondering van woon-werkmobiliteit. Ook als deze werknemer regelmatig naar een klant reist voor het verrichten van werkzaamheden (detachering), is er sprake van zakelijke mobiliteit. Het gaat om de volgende typen vervoer:

  • Auto, benzine
  • Auto, diesel
  • Auto, (plug in) hybride
  • Auto, 100% elektrisch
  • Auto, andere brandstoffen
  • Motorfiets, benzine
  • Motorfiets, elektrisch
  • Bromfiets/scooter, benzine
  • Bromfiets/scooter, elektrisch (inclusief speed-pedelec)
  • (e-)Fiets en lopen
  • Openbaar vervoer

Door niet alleen het vervoer dat op grondstoffen rijdt, maar alle typen vervoer in te vullen krijg je een totaaloverzicht van duurzame mobiliteit van de organisatie. Op basis van de door jou ingevoerde jaarkilometers per vervoermiddel en brandstoftype, berekent het digitale formulier de CO2-uitstoot. Je krijgt na het indienen van het formulier een rapportage. Deze rapportage geeft een overzicht van alle ingevoerde gegevens en de berekende CO2-uitstoot.

Vrijwillig rapporteren mag ook, ook voor organisaties met minder dan 100 werknemers. Organisaties dienen uiterlijk 1 juli 2025 de gegevens in over 2024. Mocht een organisatie meerdere vestigingen hebben maar wel hetzelfde KvK-nummer, dan rapporteer je over alle vestigingen samen.

Werknemers

Om het aantal werknemers in de organisatie te bepalen, tel je de medewerkers van alle vestigingen met hetzelfde KvK-nummer bij elkaar op. De peildatum voor het bepalen van het aantal medewerkers is 1 januari van het jaar waarover je rapporteert. Over 2024 is dat dus vrijwillig bijgehouden vanaf 1 januari en verplicht vanaf 1 juli. Het betreft werknemers die minimaal 20 uur per maand werken, waaronder ook seizoenskrachten die de garantie hebben van maandelijks 20 uur werk. Werknemers die niet onder de registratieplicht vallen zijn gedetacheerden, uitzendkrachten, werknemers met een nul-urencontract of deeltijdcontract van minder dan 20 uur per maand. Ook vrijwilligers vallen buiten de regeling. De werkgever moet rapporteren over het aantal kilometers, het vervoermiddel en de brandstofsoort die zijn werknemers gebruiken. Je hoeft dus geen cijfers over de daadwerkelijke CO2-emissies aan te leveren – deze worden automatisch berekend.

Hoe ga je duurzaam te werk?

Een goede manier om de CO2 in mobiliteit te reduceren is door niet of minder te reizen. Dit kan door werknemers thuis te laten werken.Deze niet-afgelegde kilometers werken direct door in de CO2-uitstoot. Deze uitstoot is dan voor het totaal aantal medewerkers lager. Het effect van thuiswerken is daarmee automatisch meegenomen in de rapportageverplichting maar het onderdeel thuiswerken vereist geen administratie. Het advies is om de mate van thuiswerken apart te registreren. Het energieverbruik op de kantoren wordt door het thuiswerken verlaagd en de uitstoot van woon-werkverkeer wordt beperkt. De uitstoot in Nederland verminderd met 600 kiloton CO2 per thuiswerkdag, berekend door PWC. Wanneer de kosten van het woon-werkverkeer, huur van kantoorpanden, ongevallen op de weg, gas en elektra die bespaard worden door één dag per week thuis te werken bij elkaar opgeteld worden, scheelt dat in Nederland alleen al 4 miljard euro. Dat scheelt niet alleen geld, maar levert ook extra productiviteit op volgens Casparis. De (mogelijk) minder positieve effecten op het thuiswerken zijn niet kwantificeerbaar en worden daardoor snel over het hoofd gezien, maar dienen wel meegenomen te worden in de afweging van het vaststellen van een balans tussen thuis- en kantoorwerk.

Wat wordt er van jou verwacht?

Op het moment is momenteel nog geen inrichting vanuit Visma bekend. Zodra bij ons bekend is wat ingevuld en/of aangeleverd dient te worden om de gegevens bij te houden, krijgen jullie bericht.

Omdat wij als Preadyz veelal digitaal werken dragen ook wij ons duurzaamheidssteentje bij, er wordt namelijk weinig papier gebruikt. Medewerkers hebben daarnaast de optie om thuis te werken, wat dus veel CO2 bespaart. Verder heeft Visma een duurzaamheidsbeleid opgesteld waarin onder andere staat hoe bedrijven van Visma bijdragen aan het minimaliseren van energiegebruik en afval. Dit beleid is afgeleid van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Zo probeert Preadyz duurzaam te werk te gaan, om zo goed voor de aarde te zorgen.

Bronnen:

Meer thuiswerken loont voor werkgevers, werknemers en klimaat · Salaris Vanmorgen

1,5 dag thuiswerken scheelt Nederlanders 3 miljard kilometers per jaar | Natuur & Milieu (natuurenmilieu.nl)

SustainaWeekly – Thuiswerken ook een duurzame hoofdpijn voor kantoren – ABN AMRO Bank

Update onderzoek economische effecten het Nieuwe Werken – CE Delft

CE_Delft_200257_Update_onderzoek_economische_effecten_Het_Nieuwe_Werken_Def.pdf

Voordelen thuiswerken: 8 cruciale kansen voor organisaties – HC Health

CO2-rapportageplicht voor werkgevers met minimaal 100 werknemers · Salaris Vanmorgen

CO2-uitstoot werkgebonden personenmobiliteit vanaf 1 juli 2024 verplicht rapporteren · Salaris Vanmorgen

Verplichte CO2-registratie reizen werknemers per 1 juli 2024 administratieve last? · Salaris Vanmorgen

Nu al nieuwsgierig?
Neem dan contact met ons op: